Łatwe zadanko na minutke
123: Proszę pomóc
P = 6 a2 √3 / 4
a = 6(2+√3)
17 sty 22:34
123: Proszę o pomoc, bo liczylem ale mi nie wychodzi
17 sty 22:42
Niunia85:
a=6(2+
√3}
i mam a podstawić do wzoru? tak ma to wyglądać?
17 sty 22:59
Łuki: Kurde chciałem tak napisać
17 sty 23:00
robert: oj Luki Luki wez sie za robote
17 sty 23:02
robert: prostego zadanka nie chce ci sie zrobic
17 sty 23:03
Łuki: Hehe
17 sty 23:04
123: nom podstawic

wychodz mi 54
√3 a ma wyjsc inaczej wedlug odpowiedzi
17 sty 23:05
Niunia85: ma wyjść 378√3?
17 sty 23:06
123: w odpowiedziach jest 54(7+4
√3)
ale nie wiem skad taki wynik wyczarowac mozna
17 sty 23:08
Łuki: Ty CWANIAK robert prostego zadania nie obliczysz ?
17 sty 23:09
123: Pomocy
17 sty 23:12
Niunia85: dobrze jest przepisane zadanie na górze, bo coś mi się wydaje że nie, sprawdź i napisz jeszcze
raz
17 sty 23:16
robert: a w tym wzorze na pewno jest ta 6?
17 sty 23:16
robert: mi tez sie na pierwszy rzut wydaje ze zle
17 sty 23:17
Niunia85: ta 6 jest ok, mi się wydaje że w tym pierwszym nie powinno być √3
17 sty 23:19
123: Wzór na szesciokąt foremny
i bok równa sie
a=6 / 2−√3 = 6(2+√3)
17 sty 23:19
Niunia85: | | 6 | | 2+√3 | | 6(2+√3) | |
a= |
| * |
| = |
| =−6(2+√3) |
| | 2−√3 | | 2+√3 | | 2−3 | |
17 sty 23:21
Niunia85: sorki 4−3 i wychodzi bez "−"
17 sty 23:22
Niunia85: i co dalej? do jakiego wzoru trzeba podstawić? przepisz dokładnie sam wzór
17 sty 23:23
robert: dobrze ze mature z matmy mam za soba
17 sty 23:24
123: No do wzoru na sześciokąt foremny
17 sty 23:25
robert: wiec nie bedzie na poczatku 3

?
17 sty 23:26
123: zalezy jaka wersja

moze być
3 * a
2 √3 / 2
albo
6 * a
2 √3 / 4
17 sty 23:28
Niunia85:
a
2=[6(2+
√3)]
2=36(4+4
√3+3)=36(7+4
√3)
| | 3*36(7+4√3) | | 108(7+4√3 | |
P= |
| = |
| =54(7+4√3) |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 23:28
robert: po skróceniu daje to samo
17 sty 23:29
123: aaa tam przy a
2 zastosowałaś wzór skróconego mnożenia
17 sty 23:30
Niunia85: tak
17 sty 23:31
123: jeju

dziękuję Ci bardzo
17 sty 23:31
Niunia85:
17 sty 23:31
123: aa nie zgubiłaś po drodze √3 ?
we wzorze?
17 sty 23:34
Niunia85: oj zgubiłam
17 sty 23:37