Zadanie
Wojtek: Zapisz wielomian w(x)= (x−1)
3 −x +1 w postaci iloczynu czynników liniowych.
Co to jest w ogóle czynnik liczbowy

?
17 sty 22:12
Wojtek: sorry miało być czynnik liniowy ***
17 sty 22:15
Godzio:
iloczyn czynników liniowych = iloczyn trzech wielomianów stopnia 1
(x − 1)3 − (x − 1) = (x − 1)( (x − 1)2 − 1) = (x − 1)(x − 1 − 1)(x − 1 + 1) = ...
17 sty 22:17
ola: w(x)= (x−1)3 −x +1 = x3 − 3x2 +3x+1 − x − 1 = x3 −3x2 +2x = x(x2 − 3x +2) = x( x +1)(x+2)
(x2 − 3x +2) liczysz pierwiastki i podstawiasz do wzory a(x−x1)(x −x2)
17 sty 22:18