Z serii:Wyznaczanie równania prostej
Glourious: Pytanie: wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y= −4x+3 przechodzącej
przez punkt P=(12,−−8)
Tak wiem, proste zadanie maturalne ale nie pamietam tego i nie wiem jak ruszyć..Prosze o pomoc.
17 sty 22:10
Glourious: P=(12,−8)*
*poprawka.
17 sty 22:10
17 sty 22:12
Glourious: na jakiej zasadzie sie wyznacza społczynnik kierunkowy, w tym wypadku 14
17 sty 22:20
Glourious: współczynnik*
17 sty 22:22
Glourious: zmienia się znak na przeciwny i "odwraca liczbę"?
17 sty 22:23
Eta:
k: y=a
1x +b
1
l: y= a
2x+b
2
k prostopadła do l to: a
1*a
2= −1
17 sty 22:23
Glourious: Dziękuje za pomoc ^^
17 sty 22:25
Eta:
17 sty 22:26