matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.///
Hania:
sprawdz, czy dany ciag jest geometryczny: a
n
= 5*2
n
17 sty 22:08
Eta:
jezeli ciąg a
n
jest geometryczny, to:
a
n
= q , niezależne od n
a
n−1
5*2
n
5*2
n
=
=2= q −−− niezależne od n
5*2
n−1
5*2
n
*2
−1
17 sty 22:17