srednia
kas: odleglosc zz miasta A do B samochod osobowy przejechal z predkosci 70 km/h zas z powrotem
trase te pokonal z predkoscia 50km/h.jaka byla srednia predkosc samochodu.Prosze o
rozpisanie tego nie sma wynik.z gory dziekuje
29 sty 14:48
Bogdan:
Dobry wieczór.
v1 - prędkość z A do B,
v2 - prędkość z B do A,
vs - średnia prędkość na trasie A-B-A
t1 - czas jazdy z A do B
t2 - czas jazdy z B do A
t1 + t2 - czas jazdy na trasie A-B-A
s - długość drogi z A do B,
s - długość drogi z B do A,
2s - długość drogi na trasie A-B-A.
1. t1 = s/v1
2. t2 = s/v2
3. vs = 2s / (t1 + t2) → vs = 2s / (s/v1 + s/v2)
vs = 2s / ( s(1/v1 + 1/v2) )
więc vs = 2 / (1/v1 + 1/v2) , po uporządkowaniu otrzymujemy:
2 v1v2
vs = -------------------------
v1 + v2
Widzimy, że średnia prędkość na trasie A-B-A jest średnią harmoniczną
prędkości v1 i v2.
Jeśli v1 = 70, v2 = 50, to vs = 2 * 70 * 50 / (70 + 50) = 175/3 [km/h]
29 sty 23:42