wzajemne położenie prostych
ola: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania a szczegolnie w opisaniu rozwiązania.
Przez punkt W, w ktorym przecinają się dwusieczne kątów A i B trójkąta ABC, prowadzimy
równoległą do boku AB. Ta równoległa przecina proste AC i BC odpowiednio w punktach M iN.
Wykaż, że |MN| = |AM| + |BN|.
17 sty 22:00
nn:

Trójkąty AMW i BNW są równoramienne
|AM|=|MW| i |BN|=|NW|
|MN|=|MW|+|NW|
|MN|=|AM|+|BN|
c.n.w
9 sie 23:57
b.: widać że są wakacje, bo niektórzy wykopują nierozwiązane zadania sprzed 3,5 roku
9 sie 23:58
nn:
Rozwiązania zawsze są aktualne (do końca świata
10 sie 00:00