wzajemne połozenie prostych
ola: proszę o pomoc.
W kątach przyległych ABC , DBC poprowadzono dwusieczne i prostą, równoleglą do AD, która
przecina te dwusieczne odpowiednio w punktach E i F, zaś ramię BC przecina w punkcie K .
wykaż, że | EK| = | KF|.
17 sty 21:56
pigor: ... mając rysunek zgodnie z warunkami zadaniai niech
dla ułatwienia zapisu |∡ABC|=2α i |∡DBC|=2β, to z własności miary
kątów przyległych 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o=|∡EBF|, czyli
ΔEBF − prostokątny, który dzieli odcinek BK na dwa trójkąty równoramienne :
1) ΔBEK w którym |∡BEK|=|∡ABE|=α − jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
i równe |∡EBK|=α więc (*)
|BK|=|EK| ; analogicznie
2) ΔBFK − także równoramienny o kątach przy podstawie α i ramionach
|BK|=|KF|, no to stąd i z (*)
|EK|=|KF|" c.n.w. . ...
6 sie 22:57