Robin:
HELP, HELP

!;p
Dla jakich wartości x liczby: 2x
2-5 , x-2, 4x-x
3+4, tworzą w tej kolejności ciąg arytmetyczny?
ja skorzystałem tutaj z tego że:
a
n = a
n-1+a
n-1/2
wyszłom mi równanie wielomianowe i rozwiązanie miałem tylko jedno czyli 3. Czy dobrze?
15 mar 00:17
Jakub:
Tak na szybko aby się przekonać czy 3 to dobra odpowiedz to podstawiam x=3
2x2-5 = 2*9-5 = 13
x-2 = 3-2 = 1
4x-x3+4 = 4*3-33+4 = 12-27+4 = -11
I jest dobrze. 13, 1, -11 jest ciągiem arytmetycznym o r=-12.
15 mar 16:03
Gość:
7x√2x-9
15 mar 20:18