Zadanie
Wojtek:

Na rysunku przedstawiono wykres funkcji wykładniczej f(x)= 2
x−a Wtedy.
A. a=2 B a=1 C a=−1 D a=−2
Która odpowiedz jest prawidłowa i z uzasadnieniem jak można
17 sty 21:39
Wojtek: mimo iż chcę nie mogę

, muszę mieć podany jakiś pkt a najlepiej 2
17 sty 21:46
Godzio:
Na tym wykresie jest jakiś charakterystyczny punkt ?
17 sty 21:46
Wojtek: nie ma żadnych punktów tyle że ja mam ten wykres na kratkach tzn. widzę że sie przecina w
punkcie (2;1) oraz (3;2)
17 sty 21:53
Wojtek: odp A, ponieważ dla x=2 wynikiem ma być 1 czyli ja dedukowałem tak:
do jakiej potęgi podnieść 2 żeby wyszło 1
i z tego wychodzi że wykładnikiem musi być 0
czyli 2−a=0 −−−> a=2
muszę dedukować bo nie miałem jeszcze f. wykładniczej
17 sty 21:56
Godzio: no i o to chodzi
17 sty 21:57
Wojtek: nie ma to jak robić zadania z f. wykładniczej nie mając o teori zielonego pojęcia
17 sty 21:58