Wielomiany
Ariel POMOCYYYY!!!: Sprawdz czy podana obok wielomianu W(x) liczba jest jego pierwistkiem jesli:
W(x)=x3−6x2+12x−7; 1
17 sty 21:15
Święty: Podstaw x=1 i się dowiesz
17 sty 21:17
Wojtek: W(x)=x
3−x
2−5x
2+5x+7x−7
W(x)=x
2(x−1)−5x(x−1)+7(x−1)
W(x)=(x−1)(x
2−5x+7)
w 1 nawiasie miejscem zerowym jest 1 więc 1 jest pierwiastkiem tego równania
17 sty 21:18
Ariel POMOCYYYY!!!: Dzieki wielkie Wojtek
17 sty 21:20
Wojtek: do usług
17 sty 21:22
Ariel POMOCYYYY!!!: W oznacza 33+x2+1 P oznacza x+3 Q oznacza x2−3 Upozadkuj wielomian W+PQ
17 sty 21:36
Wojtek: pomnóż P*Q i dodaj
17 sty 21:38
Ariel POMOCYYYY!!!: nie wychodzi mi to
17 sty 21:41
Ariel POMOCYYYY!!!: moglbys to rozwiazac
17 sty 21:43
Wojtek: 3x3+x2+1+(x+3)(x2−3)=
3x3+x2+1+x3+3x2−3x−9=
4x3+4x2−8=
4(x3+x2−2)
17 sty 21:44
Ariel POMOCYYYY!!!: Dzieki, dobry jestes
17 sty 21:48
Wojtek: jakbyś porobił tyle zadań co ja to też byś tak śmigal
17 sty 21:50
Ariel POMOCYYYY!!!: teraz wiem jak to jest jak sie nie uwaza na lekcjach

"madry polak po szkodzie"

Dzieki
wielkie jeszcze raz
17 sty 21:56
Wojtek: spoko
17 sty 21:59