dane są funkcje fx=2x2+6x+c i g(x)=−x2+bx−25, gdzie x εR. Wyznacz współczynnik c, wiedząc że
funkcja f ma jedno miejsce zerowe oraz współczynnik b wiedząc że dla x=5 funkcja g przyjmuje
największą wartość. Dla znalezionych wartości c i b rozwiaż nierówność 4f(x)+g(x)≤0.
f(x) = 2 x2 + 6 x + c ma jedno miejsce zerowe , więc Δ = 0
Δ = b2 − 4a*c = 62 − 4*2*c = 36 − 8 c = 0 ⇒ c = 4,5
g(x) = − x2 + b x − 25 i q = g(5) = − 52 + b*5 − 25 = 5 b − 50
ale
| − Δ | b2 − 4*(−1)*(−25) | b2 − 100 | ||||
q = | = − | = | ||||
| 4a | − 4 | 4 |
| b2 − 100 | |
= 5 b − 50 / * 4 | |
| 4 |
| − 34 − 2 √338 | ||
x1 = | ≈ − 5 | |
| 14 |
| − 34 + 2√338 | ||
x2 = | ≈ 0,2 | |
| 14 |