fizyka
M: 1. Po jakim czasie ciało rzucone pionowo z wysokości 40m z prędkością 20m/s. uderzy w ziemię?
2. Łódka przepłynęła rzekę o szerokości d=100m. z prędkością v=7,2km/h. Oblicz czas, w jakim
łódka przepłynęła na drugi brzeg.
3. Na czym polega względność prędkości w ruchu ciał?
17 sty 20:56
dero2005:
1)
h = v0t + gt22
gt2 + 2v0t − 2h = 0
t2 + 2t − 8 = 0
Δ = 36
√Δ = 6
t = 2 lub −4 odrzucamy
t>0
2) tu jest problem bo nie ma podane prędkości nurtu rzeki
gdyby rzeka stala w miejscu to
s = 100 m
v = 7,2 kmh = 2 ms
t = Sv = 1002 = 50 s
gdyby rzeka płynęła to byłby ruch złożony i inaczej trzeba by liczyć
17 sty 21:45
dero2005:
3) gdy pasażer idzie wzdłuż wagonu pociągu w kierunku jazdy to jego prędkość względem
wagonu wynosi np. 5
kmh , natomiast jego prędkość względem terenu wynosi 5
kmh +
prędkość pociągu, gdy idzie przeciwnie do ruchu pociągu to 5
kmh − prędkość pociągu.
Inny przykład: siadła mucha na koniu i mówi jedziemy chociaż jest nieruchoma.
17 sty 21:53