matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka z funkcji wymiernej
jusia:
x
3
−1
∫
dx
(
3
√
x
4
−4x
)
2
17 sty 20:52
M:
8 kwi 06:01
Mariusz:
Podstawienie t
3
= x
4
− 4x 3t
2
dt = (4x
3
− 4)dx
3
(x
3
− 1) dx =
t
2
dt
4
3
3
∫dt =
3
√
x
4
−4x
+ C
4
4
8 kwi 08:34