Oblicz
Młody: Ix4-1I
29 sty 14:15
buger: każda liczba ujemna podniesina do kwadratu jest dodatnia
czyli ściągamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku czyli
x4=1/√
x=1
29 sty 15:12
misha: Moduł można wywalić.
x4-1=0
(x-1)(x3+x2+x+1)=0 (to ze wzorów skróconego mnożenia na a4-b4)
(x-1)(x2(x+1)+1(x+1)) (wyciągasz wspólny czynnik przed nawias)
(x-1)(x2+1)(x+1)=0 (znowu)
x2+1 nie rozkłada sie na czynniki, tak więc miejsca zerowe to
x=1 i x=-1
mam nadzieję, że niczego nie popieprzyłem ; -)
29 sty 15:13
misha: O, albo jak buger można też, tylko, że 4√a=|a| wiec musi być 1 lub -1
29 sty 15:14
Młody: OK dzięki wielkie
29 sty 15:40
Bogdan:
|x4 - 1| = x4 - 1 dla x € (-∞, -1> U <1, +∞)
|x4 - 1| = -x4 + 1 dla x € (-1, 1)
np. dla x = 1/2 € (-1, 1)
|(1/2)4 - 1| = -1/16 + 1 = 15/16
np. dla x = 2 € (-∞, -1> U <1, +∞)
|24 - 1| = 16 - 1 = 15
29 sty 15:48