Funkcja liniowa
pavik 35: punkty (0,0),(1,1)
Podać współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty
17 sty 20:45
Wojtek: y=ax+b
czyli robisz układ równań:
0=a*0+b
1=a*1+b
to w jedną klamerkę
z pierwszego równania wychodzi że b=0, podstawiasz to do 2 i wychodzi a=1 to jest współczynnik
kierunkowy
17 sty 20:48
Roman: współczynnik kierunkowy to jest a, wzór fuinkcji y=ax+b podstawiasz te dwa punkty pod ten wzór
i masz układ równań dzięki któremu znajdujesz a,b
17 sty 20:49
pavik 35: Dziękuje za pomoc ale mam problem z zrozumieniem do końca tego zadania.Jeżeli nie sprawi to wam
kłopotu mogę prosić o rozwiązanie z podaniem własciwego równania.
Zbyt długa przerwa.
17 sty 21:05
dero2005:
A(x
A, y
A) B(x
B, y
B)
y = a(x − x
A) + y
A
A(0, 0) B(1, 1)
a =
1−01−0 = 1
y = 1(x −0) + 0
y = x
17 sty 21:24
pavik 35: mam punkt A(−1,2) ,a=−1
Rozwiązanie:
y=ax+b
y=−x+b
2=1+b
b=1
Rozwiązanie:
y=−x+1
czy może ktoś to sprawdzić?
17 sty 21:36
Wojtek: dobrze, o ile mi się w oczach jeszcze nie mieni
17 sty 21:37
pavik 35: Dzięki dero2005.
Jeżeli możesz zajrzyj do rowiązania które wstawiłem
17 sty 21:41
pavik 35: Dzięki za wgląd dla Wojtka pomimo zmęczenia.
17 sty 21:43
dero2005:
OK
17 sty 21:56
pavik 35: Panowie
zadanie podac równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,−1) a=౮3
pomocy ?
17 sty 22:07
Wojtek: pomógłbym ale nie mam zielonego pojęcia co znaczy ten wihajster przy 3
17 sty 22:08
pavik 35: czy mógłby mi ktoś rozwiązać nierówność
2x2−2x−1>0
Z góry dzięki
23 sty 12:21
Monika: Δ=(−2)2−4*2*(−1)
Δ+12
√Δ=2√3
x1=−√3/ 2
x2=p−{3}/ 2
Rozwiązanie: (−∞, −√3/2)∪(√3/2, +∞)
23 sty 12:32
pavik 35: Moniko, czy mogłabyś rozpisać jak obliczyłaś x1 i x2
23 sty 12:39
pavik 35: I jeszcze jedna nierówność
x3−7x2+14x−8>0
Gdyby ktoś miałby ochotę to rozpisać
23 sty 13:06
Eta:
x3−8 −7x2 +14x=0
(x−2)(x2+2x+4) −7x( x−2)=0
(x−2)( x2 −5x+4)=0
(x−2)(x−1)(x−4)=0
teraz narysuj "falę" przez miejsca zerowe ( zaczynając rysować od góry po prawej stronie)
23 sty 13:21
pavik 35: Elu, bardzo mi pomogłaś, Zrobiłem falę i wyszło że x należy (1,2) i (4, + nieskończoności).
Chyba dobrze?
23 sty 13:33
pavik 35: Sorki za pomyłkę chodziło mi o pomoc od Ety
23 sty 13:42
Eta:
ok
23 sty 13:48
pavik 35: Eta
23 sty 13:53
pavik 35: Witam
czy może ktos pomóc
Nierównośc wielomianowa
(2x+1)(x+3)2(x−2)(x2+1)>0
Potrzebuje rozwiązania (x należy ) i jaki jest pierwiastek ostatniego wyrażenia
27 sty 22:55
Eta:
ostatnie wyrażenie nie ma pierwiastków rzeczywistych, zatem jest zawsze >0
teraz wystarczy rozwiazać tylko:
(2x+1)((x+3)
2(x−2) >0
narysuj "falę" przez miejsca zerowe od prawej strony od góry
i pamiętaj o "odbiciu" wykresu w −3
27 sty 23:00
pavik 35: Eta jesteś wielka
A mogę prosić o podanie jeszcze przedziałów do jakich zalicza się x czyli do jakich nalezy?
27 sty 23:02
Eta:
27 sty 23:06
Eta:

x€(−∞, −3) U (−3,
−12) U( 2, ∞)
na rysunku zapomniałam dokreślić
minusa
27 sty 23:10
pavik 35: Uratowałaś mi życie

DZięki
Czy przed sobotnim kolokwium mogę jutro liczyć na wsparcie?
27 sty 23:10
Eta:
Jutro będę ,ale dopiero późnym popołudniem, ale zawsze ktoś Inny Ci pomoże .
Powodzenia
27 sty 23:14