....
pomocy!: wyznacz równanie kierunkowe, a nastepnie równanie ogólne prostej k, do ktoej należa punkty A,B,
jeśli:
a) A(0,8), B(2,4)
B) A(3, −4) B(11,−4)
17 sty 20:38
Święty: Wiedząc, że postać kierunkowa prostej wygląda tak: y=ax+b podstawiasz za x i y odpowiednie
współrzędne punktu i rozwiązujesz układ z dwiema niewiadomymi.
17 sty 20:40
pomocy!:
17 sty 20:43
:): x y
A=(0,8)
17 sty 20:44
Wojtek: musisz zapisać układ równań:
a)
8=a*0+b
4=a*2+b
b)
−4=a*3+b
−4=a*11+b
dla każdego podpunktu 2 równania w jedną klamerkę

i liczysz sobie spokojnie, jak nie pomylisz
się w dodawaniu to otrzymasz dobre wyniki
17 sty 20:45
dero2005:
a)
| | yB−yA | | 4−8 | |
a = |
| = |
| = −2
|
| | xB−xA | | 2−0 | |
y = a(x − x
A) + y
A = −2(x − 0) + 8
y = −2x+8 → równanie kierunkowe
2x + y − 8 = 0 → równanie ogólne
b) zrób sam(a) wg powyższego
17 sty 22:04
kretc:
9 wrz 17:46