Zadanko
Wojtek: Liczba punktów wspólnych okręgu x2+y2=4 i prostej x−1=0 jest równa:
A.0 B.1 C.2 D.4
17 sty 20:38
Wojtek: C
okrąg o srodku 0,0 i promieniu 2, prosta przecina OX w 1 a OY w −1, oba pkt znajdują się
wewnątrz okręgu czyli okrąg i prosta mają 2 pkt wspólne
17 sty 20:40
Wojtek: tylko ja nie wiem skąd to się wzięło

jak mam zrobić to zadanie na tablicy
17 sty 20:45
Wojtek: mieliscie już równania okręgów tak?
17 sty 20:46
Wojtek: to są przypomnienia, powtórka od 1 kl i nie pamiętam jak to idzie
17 sty 20:47
Wojtek: wstukaj w google równania okręgów i tam znajdziesz ogólny wzór

, rysujesz wykres tej prostej i
okrąg i otrzymujesz odp
17 sty 20:51
Wojtek: oki będę próbował
17 sty 20:52
Święty: Podajesz współrzedne środka, promien.
Nastepnie liczysz odleglosć środka od prostej
Jesli będzie taka jak promien prosta jest styczna do okregu
Jesli będzie wieksza od promienia to prosta nie ma punktow wspolnych z okregiem
A jak mniejsza od promienia to prosta jest sieczna okregu
17 sty 20:52
Wojtek: jak najbardziej dobre rozwiązanie

, ja jednak uparł bym się przy wykresie

, mniej liczenia
17 sty 20:54
Święty: Co kto woli
17 sty 20:55
bart:

srodek promienia w punkcie (0,0) i r=2 a prosta x=1. wyobraz sobie
17 sty 20:55
Wojtek: dobra już ogarnąłem sprawę
17 sty 21:06
Wojtek: bart...jak Ty narysowałeś x=1? po mojemu to pionowa ona jest
17 sty 21:13
finhy:

→→→→→→→
8 sty 20:52
Radek: Można z układu równań wyliczyć
8 sty 20:53