jkltuj;ltu
KLAUDIA:
pomóżcie. ; /
W dowolnym trójkącie o bokach a,b,c długość promienia r okręgu wpisanego w ten trójkąt można
| | ab | |
obliczyć ze wzoru r= |
| . Przekształć ten wzór tak, aby można było z niego obliczyć |
| | a+b+c | |
długość boku a.
17 sty 20:21
Wojtek:
r(a+b+c)=ab
ar+br+cr−ab=0
a(r−b)=−br−cr
17 sty 20:28
17 sty 20:29
Wojtek: to jest to samo
17 sty 20:31
17 sty 20:31
:): wojtek nadal masz zle
17 sty 20:34
Wojtek: aj.. źle wyłączyłem −1

w mianowniku powinno być: −1(−r+b) i teraz wyjdzie
17 sty 20:36
:): ab=ra+rb+rc/b
a(b−r)=rb+rc/(b−r)
17 sty 20:37
Wojtek: to tak samo mamy już
17 sty 20:38
KLAUDIA: Dzięki ; ]
17 sty 20:39
:): Na zdrowie
17 sty 20:40
Wojtek: od tego jesteśmy
17 sty 20:41
KLAUDIA: ; )
17 sty 20:42
KLAUDIA: ale w tym momencie nie rozumiem ...
dlaczego tak, skąd ?
17 sty 20:53
Wojtek: buźka opuścił jedną linijkę

ja mam wszystko po kolei napisane
17 sty 20:55
KLAUDIA: to po tym :
co ma być?
Co mam teraz zrobić?
17 sty 21:02
Wojtek: Klaudia, patrz 2 post

, tam jest moje rozwiązanie po kolei

to sobie przepisz
17 sty 21:04
KLAUDIA: ale to jest źle przecież .. ; /
17 sty 21:07
KLAUDIA: dobra wyszło. dzięki ; ]
17 sty 21:12
Wojtek: 
proszę

tam wystarczyło −1 przed nawias dać i wychodziło
17 sty 21:15