/
Desperat:
Pomóżcie proszę..
Trzy scieżki w ogrodzie tworzą trójkąt prostokątny o obwodzie 120 m. Dwie wychodzą równoczesnie
z punktu, który jest wierzchołkiem kata prostego. Każda z nich idzie po ścieżce będącej inna
prostokątną i spotykają się w środku przeciwprostokatnej. Jakiej długości są scieżki, jeżeli
jedna osoba pokonuje 13 m w tym samym czasie co druga 11 m
17 sty 20:20
Wojtek: taka jest treść zadania? bo trochę tak zagmatwane to jest

sprawdź czy dobrze przepisałeś
17 sty 20:25
Desperat: dobrze..sprawdzone trzy razy
17 sty 20:30
7744728: tylko błędy porobił w przepisywaniu, dwie osoby wychodzą zapewne tam powinno być po ścieżce
będącej inna prostokątną −

? i wydaje mi się że jakieś zdanie opuścił bo nie ma porównania
prędkości tych osób
17 sty 20:38
Wojtek: ja nie rozumiem zwrotu: "będącej inną prostokątną"
17 sty 20:42
7744728:

taki rysunek? chyba...
17 sty 20:44
jusia: może chodziło o "będącej inną przyprostokątną" bo w obecnym stanie to wątpię żeby takie zad
było
17 sty 20:45
7744728: nie, sprawdzone było trzy razy

na pewno dobrze
17 sty 20:45
Niunia85: do 7744728
jak robisz rysunek to po prawej stronie jest literka T obok tych kresek, kwadratów, kółek itp
wciskasz to a potem klikasz w miejsce w które chcesz napisać cyfrę albo literkę, będzie
bardziej przejrzyste
17 sty 20:46
7744728: mój rysunek jednak jest zły, zadanie nie ma sensu jak na razie
17 sty 20:46
Wojtek: musi być źle przepisane, bo tego nie da się policzyć(chyba xD)
17 sty 20:49
7744728:

a+b=11
c+b=13
a+c+2b=120
jak idą z tą samą prędkością to jak może jedna osoba pokonać 13metrów a druga 11 i dlaczego
obwód wynosi aż 120metrów
17 sty 20:50
Desperat: Zadanie po poprawce..tym razem dobrze
Trzy scieżki w ogrodzie tworzą trójkąt prostokątny o obwodzie 120 m. Dwie wychodzą
równoczesnie
z punktu, który jest wierzchołkiem kata prostego. Każda z nich idzie po ścieżce będącej inna
przyprostokątną i spotykają się w środku przeciwprostokatnej. Jakiej długości są scieżki,
jeżeli
jedna osoba pokonuje 13 m w tym samym czasie co druga 11 m
17 sty 20:53
7744728: dwie ścieżki jednocześnie gdzieś poszły, tylko gdzie? zapomniałeś dodać że to osoby a nie
ścieżki, jakiej książki te zadanie przepisujesz?
17 sty 20:56
Desperat: kurcze..z normalnej..z ogromem liczb itd..
17 sty 20:59
7744728: dobra sam sobie to licz
17 sty 21:00
Desperat: jej co za pomoc...dzięki.
17 sty 21:02
7744728: jeśli założyć że przechodzą swoje ścieżki w tym samym czasie to to jest proste, ale znając
ciebie to opuściłeś kilka takich słów bez znaczenia i utrudniłeś ludziom myślącym zadanie
17 sty 21:02
Wojtek:

s−srodek |BC|
|AB|=a, |AC|=b, |BC|=c
a+b+c=120
i wystarczy to rozw. chyba że coś znowu skopałem
17 sty 21:03
7744728: wojtek, spójrz jakieś 8 postów wyżej, tak samo mam, to jest źle trzeba stosunek odległości
wyznaczyć ale on nie podał czy przechodzą swoje części w równym czasie
17 sty 21:05
7744728: desperacie, masz chociaż odpowiedź?
17 sty 21:07
Desperat: o tym w jakim czasie przechodzą drogę osoby nie ma mowy w treści ani nigdzie indziej..
17 sty 21:09
Desperat: odpowieź do zadania to: 30m, 40m, 50m,
17 sty 21:10
Wojtek: poddaje się, jak tu ma wyjść 11m?
17 sty 21:11
Desperat: skoro ty się poddajesz., to co ja mam powiedzieć.
17 sty 21:12
7744728: przyznaje, fajne zadanie ^^
17 sty 21:13
7744728: jeden koleś ma krótszą drogę do przebycia, i przechodzi 11 metrów, w tym czasie ten drugi
przechodzi 13 metrów i to jest zawalista podpowiedź, teraz wyznaczyć stosunek jaką drogę każdy
przebył i ułożyć równanie, teraz nad tym myślę ale coś głowa mi dzisiaj nie działa
17 sty 21:14
Wojtek: źle cos jest z tym 11m i 13m, sprawdź to jeszcze raz... bo tak nie może być
17 sty 21:15
Desperat: serio jest tak jak piszę.,
17 sty 21:18
Wojtek: nie może być że jedne przechodzi 13 m a drugi 11 w tym samym czasie

chyba że to nie metry
tylko jakiś parametr?
17 sty 21:19
Desperat: niestety tak jest., i są to metry.
17 sty 21:21
7744728: dobrze jest, jeden idzie wolniej od drugiego, ma krótszą drogę i pokonuje ją w tym samym czasie
co drugi koleś dłuższą
17 sty 21:22
Wojtek: jak jest 11 i 13 to oni nie dojdą do środka przeciwprostokątnej skoro wychodzą z wierzchołka
kąta prostego

, musiałeś coś opuścić

i nas dręczysz
17 sty 21:23
Desperat: ależ skąd., tylko tyle zawiera treść zadania..
17 sty 21:24
7744728: 1311*120=a+b
1113*120=c+b
a+2b+c=120
skończone

oblicz sobie, oznaczenia są z mojego rysunku
17 sty 21:25
7744728: te 1113*120 i ten drugi powinny być jeszcze na 2 podzielone
17 sty 21:26
Wojtek: a wyszło

17 sty 21:26
7744728: zaraz z resztą sam policze bo mnie to wnerwia juz
17 sty 21:26
Wojtek: mnie intryguje
17 sty 21:27
Niunia85: oni nie mogą iść wzdłuż tych prostych bo przecież razem pokonują 24m, a obwód jest 120
17 sty 21:30
7744728: AWKAWAWRARAF nie licze tego nara
17 sty 21:31
7744728: ale to jest jakby prędkość, jeden ma 11ms adrugi 13ms.
17 sty 21:32
7744728: w sumie to metrów na czas a nie na sekunde, bo nie jest określona jednostka czasu
17 sty 21:33
7744728: policz sobie ktoś
1311*1202=a+b
1113*1202=c+b
a+2b+c=120
tylko nie dodawajcie 3 równań bo się skróci wszystko
17 sty 21:35
Wojtek: e... mam dość idę spać

wykończyłeś mnie desperat
17 sty 21:35
7744728: kij ide z tąd
17 sty 21:35
Desperat: spoko.,jutro pokaże to mojemu matematykowi.,może on coś poradzi..
17 sty 21:38