Równanie.
PN: Hej

Mam takie zadanko.
Rozwiąż równanie x
3 + x
2 - x - 1 = 0
Bardzo proszę o wytłumaczenie

Bo ja np. bym wyciągnęła x
2 przed nawias(by pogrupować wyrazy). Dobrze myślę?
29 sty 14:04
kasja: myśle, że nic by Ci to nie dało. Dane równanie to wielomian, musisz znaleźć dzielniki
wyrazu wolnego dla którego W(od tego dzielnika)=0 i podzielić metodą dzielenia
wielomianów

Pozdro
29 sty 14:08
kasja: masz podzelić: (x3+x2-x-1):(x-1)
29 sty 14:10
PN: dziękuję Wam

będzie tak trzeba zrobić
29 sty 14:12
Patryk: x2 (x+1)-1(x+1)=0
(x+1)(x2-1)=0
x=-1 v x2-1=0
x=-1 v x2=1
x=-1 v x=1 v x=-1
Ostatecznie x=-1 v x=1
29 sty 14:13
PN: Dzięki Patryku
29 sty 14:19