matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
krystek:
1
∫
dx
e
x
+e
−x
17 sty 20:11
jusia:
1
e
x
∫
dx=∫
dx=
1
e
x
+
e
x
e
2x
+1
teraz postawienie: e
x
=t→e
2x
=t
2
e
x
dx=dt i postawiamy otrzymując:
1
∫
dt= arctg t + C= arctg e
x
+ C
t
2
+1
17 sty 21:00