Równania i nierówności.
Lukasx: Rozwiąż równanie:
x+(1+x)
√5=1
x+
√5x+
√5=1
x+
√5x=1−
√5
x(1+
√5)=1−
√5
x=
46
Co robię źle?
| | √5−3 | |
w książce wynik to |
| |
| | 2 | |
17 sty 19:56
dero2005:
mianownik źle obliczyłeś
17 sty 20:04
bart: | | 1−√5 | |
mnozyc powinienies przez |
|  a nie + |
| | 1−√5 | |
17 sty 20:06
bart: i ladnie wyjdzie tylko skroc pozniej
17 sty 20:08
Eta:
| | 1−√5 | | 1−√5 | | (1−√5)2 | | √5−3 | |
x= |
| * |
| = |
| = ........ = |
|
|
| | 1+√5 | | 1−√5 | | 1−5 | | 2 | |
17 sty 20:08
dero2005:
| 1−√5 | | 1−√5 | | 1−2√5+5 | | √5−3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 1+√5 | | 1−√5 | | 1−5 | | 2 | |
17 sty 20:09
Lukasx: Taki głupi "byk"...gdyby to było coś innego, ale to?

Tak czy inaczej, dziękuje
18 sty 01:55