Proszę o pomoc , równanko okręgu :*
Natalia: Wyznacz równanie okręgu symetrycznego względem pkt. P=(3, 4) do okręgu o równaniu
x
2+y
2−4x+2y−5=0 będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
17 sty 19:42
Eta:
podaj współrzędne środka i długość promienia tego okręgu
to dalej podpowiem jak dokończyć rozwiązanie
17 sty 19:47
Natalia: niestety to cala treść zadanka i sama nie potrafię go zrozumieć , wiem że chodzi tu o zwykłe
równanie a współrzędne środka to x i y

?
17 sty 19:57
Eta:

punkt P jest środkiem odcinka S
1S
2
r
1= r
2
x
S2= 2x
P− x
S1=.........
y
S2= 2Y
p− y
S1=.......
o
2 : ( x −x
S2)
2 + (y−y
S2)
2= r
2
dokończ obliczenia
17 sty 20:00
17 sty 20:03