zadanie
olka: wysokosc w trojkacie prostokatnym poprowadzona na przeciwprostokatna dzieli ja w stosunku
3:1.oblicz dl.odcinkow na jakie wysokosc tego trojkata podzielila przeciwprostokatna
skoro dlugosc wysokosci wynosi √6
29 sty 14:00
nalepek:
robisz podobnie jak zadanie wcześniej
Twoja przeciwprostokątna, to 4x (bo wysokość dzieli na 3x i x)
i układ równań
{a
2=x
2+6
{b
2=9x
2+6
{a
2+b
2=4x
2
x
2+6+9x
2+6=4x
2
6x
2+12=0
x
2+2=0
x>0
x=2 v x=-2 [sprzeczne]
no i dalej myśle że już rozwiążesz
29 sty 15:44