maturzystka m.: punkty A=(1,3) , C=(7,1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
17 sty 19:29
maturzystka m.: pomożecie?
17 sty 19:33
:): ale tylko tyle info do tego zadania?
17 sty 19:36
roman: już liczę, ale mi to chwilę zajmie
17 sty 19:39
maturzystka m.: tylko tyle

zaczekam
17 sty 19:42
maturzystka m.: hallo..
17 sty 19:59
Wojtek:

C(1,1) D(7,3) ale po mojemu to kwadrat nie jest
17 sty 20:11
maturzystka m.: ale C było podane
17 sty 20:12
Wojtek: to zamień sobie miejscami C i B

, ale dalej twierdzę że to kwadrat nie jest

bo
|AB|≠|BC|≠|CD|≠|AD| a ten warunek musi być spelniony
17 sty 20:15
Roman: ok, sorka już jestem: a więc: znajdujesz funkcję przechodzącą przez te 2 punkty, potem,
znajdujesz funkcję do niej prostopadłą, (dokładnie tylko a), następnie zapisujesz wektor
między tymi dwoma punktami i mnożysz go razy 0,5. dzięki temu znajdujesz punkt na środku
między tymi punktami, zapisujesz równanie y=3x+b i podstawiasz do niego ten środek. przez co
znajdujesz prosta prostopadłą przehcodzącą przez środek
17 sty 20:18
Roman: to jest kwadrat...
17 sty 20:18
:): B=(3,−1) ⋀ D=(5,5) ⋁ B=(5,5) ⋀ D=(3,−1)
17 sty 20:19
:): chyba dobrze to jest
17 sty 20:20
maturzystka m.: a mógłbyś rozpisać tak jak powinnam zapisać to jutro na sprawdzianie? bo coś czuję, że sama
polegnę... proszę
17 sty 20:20
Roman: 2√5 (odleghłość między A i S,) = |SD| oraz y=3x−10 masz układ równań z którego znajdujesz po
2 x i po 2 y... czyli nasze 2 punkty
17 sty 20:21
:): wiesz ile tego jest do pisania jeju ledwo mi kartki starczylo hehe
17 sty 20:22
Wojtek: w sumie to moje rozumowanie prymitywne było

, bo te proste nie muszą być prostopadle do osi
x
17 sty 20:23
:): wlasnie a to nie sa prostopadle do OX
17 sty 20:24
maturzystka m.: tępa ze mnie maturzystka, nie wiem jak to zapisać
17 sty 20:28
7744728: mam nadzieje że nie jesteś na matematycznym kierunku, bo wtedy byłoby mi cie szkoda
17 sty 20:29
maturzystka m.: to, że Ty umiesz matme to nie znaczy, że każdy... myślałam, że to forum służy pomocy a nie
pociskaniu...
17 sty 20:30
Wojtek: pewnie mu chodziło o mnie

, tak jestem na matematycznym
17 sty 20:32
:): spokojnie po co takie irytowanie moge Ci mowic co pokolei masz robic ok?
17 sty 20:32
Roman: S=(4,2) D,B=(x,y) jak co pod koniec podstawiasz 2√5=√(x−4)2+(y−2)2 oraz y=3x−10 i masz
układ równań z 2 niewiadomymi.
17 sty 20:33
maturzystka m.: hm oki, to od samego początku
17 sty 20:34
:): liczysz dlugosc odcinka |AC| jak obliczysz podaj wynik
17 sty 20:34
7744728: roman zagmatwany sposób tłumaczenia masz, ale jednak poprawny
17 sty 20:35
maturzystka m.: 2√10
17 sty 20:36
:): napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A i C
17 sty 20:39
maturzystka m.: y=−13x+313
17 sty 20:40
:): | | 1 | | 1 | |
dobrze oblicz teraz srodek punktow A i C i napisz prostopadla do y=− |
| x+3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
17 sty 20:43
maturzystka m.: S=(3,2) . y=3x−7
17 sty 20:47
:): zle obliczylas srodek policz jeszcze raz
17 sty 20:48
maturzystka m.: ołłł rzeczywiście S=(4,2) a wtedy y=3x−10
17 sty 20:51
maturzystka m.: ołłł rzeczywiście S=(4,2) a wtedy y=3x−10
17 sty 20:51
maturzystka m.: ołłł rzeczywiście S=(4,2) a wtedy y=3x−10
17 sty 20:51
:): teraz jest dobrze oblicz teraz jaka dlugosc ma bok tego kwadratu z d=a√2 gdzie d to przekatna
17 sty 20:53
7744728: hehehe
17 sty 20:53
7744728: do liczenia środka użyłaś jakiegoś wzoru? czy na logike po prostu? ja żadnego wzoru nie znam to
na logikę liczyłem, jeez dobrze że matura dopiero za rok
17 sty 20:59
:): jezeli ktos mysli to bez wzoru obliczy
17 sty 21:00
:): jak tam obliczylas ten bok a?
17 sty 21:02
7744728: no tak ale za liczenie bez wzoru punktów na maturze nie ma

chyba że jest to innowacyjny
sposób, wtedy max
17 sty 21:03
maturzystka m.: tak 2√5 ale coś stronka się wyłącza i nie mogę dodawać komentarzy.. eh
17 sty 21:04
maturzystka m.: tak 2√5 ale coś stronka się wyłącza i nie mogę dodawać komentarzy.. eh
17 sty 21:05
:): | | x1+x2 | | y1+y2 | |
S=( |
| ),( |
| ) wzor na srodek |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 21:05
:): okej teraz robisz układ rownan a2=(x−1)+(y−3) i y=3x−10
17 sty 21:08
7744728: Fenks
17 sty 21:08
:): wiesz skad wzialem a2=(x−1)+(y−3)? czy nie bardzo wytlumaczyc czy rozumiesz?
17 sty 21:08
:): na zdrowie mi to sie przyda w tym roku matura
17 sty 21:09
Roman: na maturze myślenie nie nie wystarczy, środek można za pomocą wektora obliczyć, albo za pomocą
odległości między jednym punktem a środkiem i równania prostej na której się te punkty
znajdują, i odrzucenie jednego wyniku...
17 sty 21:09
7744728: ciekawy układ równań, a te nawiasy nie powinny być do kwadratu? bo chyba tutaj chodzi o punkty
wspólne równania okręgu o środku s i promieniu d i prostej prostopadłej
17 sty 21:10
:): jak bd mial zamkniete pytanie to i myslenie wystarczy

myslenie logicznie to 90% matematyki
reszta to juz umiejetnosci
17 sty 21:11
maturzystka m.: moze lepiej wytlumacz

omg jaka ja jestem tępa...
17 sty 21:12
:): sory dobrze zwrociles uwage do kwadratu te nawaisy powinny byc a2=(x−1)2+(y−3)2
17 sty 21:12
Roman: no nie wiem czy na rozszerzonej się zamknięte znajdą

ale masz rację że 90 procent to
logiczne myślenie
17 sty 21:13
:): masz podany punkta A(1,3) odleglosc tez masz |AB| to co obliczylas 2
√5 to podstawiasz pod
wzor wszystko i rownanie prostej zeby miec uklad rownan
17 sty 21:14
:): wlasnie pisze roszerzenie i zadnego zmknietego same po 4,5,6 pkt otwarte
17 sty 21:15
7744728: nie rozumiem czemu |AB| a nie połowę przekątnej bierzesz.
17 sty 21:16
:): rozumiesz ten uklad rownan a2=(x−1)2+(y−3)2 i y=3x−10 czy nadal nie bardzo?
17 sty 21:17
:): bo ja wzialem bok 2√5 a polowa przekątnej to √10
17 sty 21:18
:): mozesz zrobic tez z polowa przekatnej bo obliczony jes srodek wiec jak kto chce
17 sty 21:19
7744728: to nie lepiej było stworzyć okrąg o środku (4,2) i równanie prostej prostopadłej do AC?
szybciej by było, i potem układ równań, 2 wyniki i spokój
17 sty 21:21
7744728: no właśnie : p
17 sty 21:21
:): rozwiazany masz uklad rownan?
17 sty 21:21
:): przeciez tak jest zrobione tak samo bd liczyl Przeciez napisanej jest rownanie prostej
prostopadlej do AC
17 sty 21:24
maturzystka m.: coś mi nie wyszło to liczenie
17 sty 21:24
:): a gdzie sie gubisz napisz to co zrobilas to naprawimy blad
17 sty 21:26
maturzystka m.: (3,−1) , (5,5) ?
17 sty 21:28
7744728: no tak ale jak liczysz tak samo to powinieneśzrobić okrąg o promieniu połowy przekątnej a nie
boku kwadratu
17 sty 21:28
:): dobrze i masz bok B i D
17 sty 21:31
maturzystka m.: jejku, dziękuuuuuuuuję Ci bardzo !
17 sty 21:32
:): | | |AC| | |
ale to jest dlugosc punktu A do punktu B a nie |
| |
| | 2 | |
17 sty 21:33
:): na zdrowie sama zrobilas wszystko to jednak rozumiesz mate i to dobrze
17 sty 21:33
tomek: skad rown okregu? czemu tak?
17 sty 21:34
maturzystka m.: na rozszerzonej maturze próbnej w zeszłym tygodniu zrobiłam 11/12 zadań dobrze, a tego nie
umiałam, jaki wstyd...
17 sty 21:36
7744728: nie wiem po co wam było potrzebne |AB| ja to po swojemu zrobiłem i dobrze jest
17 sty 21:37
:): to jest dlugosc odcinka tak sie liczy
17 sty 21:37
7744728: są rozszerzone matury próbne? to chyba podstawa była
17 sty 21:37
:): to dobrze jak 11/12 zrobila ja musze zdac tez te rozszerzenie i to dobrze
17 sty 21:38
maturzystka m.: oczywiście, że są, przynajmniej u nas w szkole
17 sty 21:38
:): ja sobie tak do sprawdzenie chcialem dlugosc boku zeby wszystko bylo napewno dobrze
17 sty 21:39
:): roszerzenie z operonu bylo w listopadzie
17 sty 21:40
maturzystka m.: kolego "

" (gdybyś podał imię byłoby łatwiej się do Ciebie zwrócić) pisałeś może owe
rozszerzenie nazwane 'materiałem ćwiczeniowym' z oke? (w moim przypadku oke poznań)
17 sty 21:40
maturzystka m.: to operonowe było trudniejsze od tego z oke
17 sty 21:41
tomek: ponawiam pytanie tomek: skad rown okregu? czemu tak?
17 sty 21:43
:): ja mam podac imie czy ktos inny? ja nie pisalem oke z roszerzenia tylko z operonu ale byl
trudny operon nawet a wiesz gdzie mozna znalezc rozszerzenie z oke
17 sty 21:44
maturzystka m.: zaraz poszukam, bo w sumie ostatnio znalazłam

chciałam z kimś obgadać te zadania, no ale
niestety nie znalazłam chętnych hehe
17 sty 21:47
:): |AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2 stad rownanie takie rozumiesz
17 sty 21:47
:): okej to jak znajdziesz napisz

ale ktore zadania chcialas obgadac?
17 sty 21:48
maturzystka m.: właściwie to jedno z oke xd /ps. nieźle zaśmiecamy to forum
17 sty 21:50
:): okej jak bd moze wiedzial to pomoge

trudno heh
17 sty 21:51
maturzystka m.: jeśli chcesz to podaj gg. /jak na złość nie mogę znaleźć
17 sty 21:56
:): 9282294
17 sty 22:02
:): jak cos to napisz
17 sty 22:03
maturzystka m.: znalazłam, wysłałam Ci
17 sty 22:14
maturzystka m.: znalazłam, wysłałam Ci
17 sty 22:15
17 sty 22:25