matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
krystek:
lnx
∫
dx
x(lnx+1)
2
17 sty 19:22
M:
8 kwi 09:10
M:
30 maj 16:26
Leszek:
podstawienie : lnx +1 = t ⇒ dx/x = dt ⇒ dx =xdt czyli ∫ f(x) dx = ∫ (t−1)/t
2
dt = ∫ ( 1/t − 1/t
2
) dt = ....(całki elementarne )
30 maj 17:07