zadanie
olka: wysokosc trojkata prostokatnego poprowadzona na przeciwprostokatna dzieli ja na odcinki o
dl.9 i 4cm.oblicz dlugosc tej wysokosci.
29 sty 13:57
nalepek:
{a
2+b
2=13
2
{a
2=4
2+h
2
{b
2=9
2+h
2
16+h
2+81+h
2=169
2h
2=72
h
2=36
h>0
h=6 v h=-6 [sprzeczne]
no i dalej chyba sobie poradzisz ?
29 sty 15:38
Bogdan:
h - wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną,
c1, c2 - długości odcinkow, na jakie dzieli przeciwprostokątną c spodek wysokości,
c1 + c2 = c
Korzystamy z zależności: c1 * c2 = h2 (z własności średniej geometrycznej).
A więc: h2 = 9 * 4 i h > 0
h = 6
29 sty 15:55
Teta: 
Witam Bogdanie!
świetnie!.... jedno mnożenie .... i ... już jest wynik!
Tyle razy o tej zależności pisaliśmy
29 sty 16:13