zad
=:): znajdz punkt symetryczny do n wzgeldem π
n(−2,−3,−4)
π=−x−3y−1=0
17 sty 19:03
=:):
17 sty 19:09
=:):
17 sty 19:21
=:):
17 sty 19:25
=:): wie ktos?
17 sty 19:28
=:):
17 sty 19:35
=:):
17 sty 19:38
AS: Ojej,aż taki alarm!
Podana płaszczyzna jest równoległa do osi Oz
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny π i przechodząca przez punkt n
| | x + 2 | | y + 3 | |
ma postać |
| = |
| , z dowolne |
| | −1 | | −3 | |
Postać parametryczna prostej
x = −2 − t , y = −3 − 3*t , t ∊ R
Znalezione x i y wstawiam do równania płaszczyzny,by dowiedzieć się ile wynosi t.
−(−2 − t) − 3*(−3 − 3*t) − 1 = 0 ⇒ t = −1
Dla znalezionego t obliczam x i y
x = −2 + 1 = −1 , y = −3 + 3 = 0
Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną: m = (−1,0,z dowolne)
Punkt symetrycznie położony
Szukany punkt: m = (0,3,z dowolne)
17 sty 20:42
AS: Korekta rozwiązania
Podana płaszczyzna jest równoległa do osi Oz
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny π i przechodząca przez punkt n
| | x + 2 | | y + 3 | | z + 4 | |
ma postać |
| = |
| = |
| = t , t ∊ R |
| | −1 | | −3 | | 0 | |
Postać parametryczna prostej x = −2 − t , y = −3 − 3*t , z + 4 = 0 , t ∊ R
Znalezione x i y wstawiam do równania płaszczyzny,by dowiedzieć się ile wynosi t.
−(−2 − t) − 3*(−3 − 3*t) − 1 = 0 ⇒ t = −1
Dla znalezionego t obliczam x , y i z. x = −2 + 1 = −1 , y = −3 + 3 = 0 ,z = −4
Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną: m = (−1,0,−4).
Punkt symetrycznie położony
Szukany punkt: p = (0,3,−4)
18 sty 09:01