sfg
KASIA.:
Pomóżcie!
| | x+1 | |
Wskaż zbiór rozwiązań równania x+1= |
| |
| | x2−2x−3 | |
A. {−1, 1−
√5, 1+
√5}
B. {−1,−1−
√5, −1+
√5}
C. {1−
√5, 1+
√5}
D. {−1}
robię to na krzyż, ale nie wychodzi coś ; /
pomóżcie..
17 sty 19:00
Grześ: pogrupuj mianownik, określ dziedzinę, i dopiero wtedy rozwiązuj
17 sty 19:02
KASIA.: jak ? ; \
17 sty 19:04
Grześ: znajdź postać iloczynową funkcji kwadratowej i policz sobie

17 sty 19:06
KASIA.: no to jak to zrobić ?
17 sty 19:11
roman: oblicz pierwiastki, i zapisz wg wzoru: a(x−x1)(x−x2)
17 sty 19:14
KASIA.: aha. no to mi wyszło:
x1=−2
x2=3
17 sty 19:20
roman: to źle Ci wyszło, powinno być: Δ=4+12=16 √Δ=4, x1=(2+4)/2 = 3, x2=(2−4)/2=−1
17 sty 19:23
KASIA.: to mam nie robić ma krzyż tego ?
17 sty 19:24
roman: i wtedy masz:
| | x+1 | |
x+1= |
| bo a=1 |
| | (x+1)(x−3) | |
17 sty 19:24
roman: x+1=U{1}{x−3) czy na pewno masz te odpowiedzi dobrze, ? czy nie powinien tam być √3 zamiast
√5 ? wtedy by była odp C
17 sty 19:25
roman: a sorka mój błąd, dobrze jest
√5
17 sty 19:26
roman: odp C

wychodzi Ci równanie kwadratowe 0=x
2−2x−4
17 sty 19:27
KASIA.: to ja juz nie wiem.
x+1={x+1}{(x+1)(x−3)}
to się skróci x+1 i zostanie x=1=x−3
17 sty 19:32
roman: | | 1 | |
zostanie Ci x+1= |
| mnożysz razy (x−3) i po przeniesieniu 1 na druga stronę wychodzi Ci |
| | x−3 | |
równanie kwadratowe 2 posty wyżej
17 sty 19:41
KASIA.: ok... i mam podstawić do wzoru: a(x−x
1)(x−x
2)

a ile niby jest a równe i ile x ?
17 sty 19:51
KASIA.:
17 sty 20:15
Wojtek: wyjdzie Ci:
(x+1)(x−3)−1=0
x
2 −2x−4=0
Δ=20
x1=1−
√5 x2=1+
√5
czyli odpowiedź C
17 sty 20:20
KLAUDIA: a skąd ta 1 w pierwszej linijce
17 sty 20:22
Wojtek: | | 1 | |
po jak pomnożysz |
| przez (x−3) to wyjdzie 1, przeniosłem go od razu na druga stronę  |
| | x−3 | |
17 sty 20:24
KASIA.: a skąd się to wzięło
| | 1 | |
to |
|  nie rozumiem ; / |
| | x−3 | |
17 sty 20:26
Wojtek: ostatni post romana

, nie wiem czy wcześniej dobrze od tego zacząłem
17 sty 20:29
KASIA.: Ale jest tak:
i teraz tu skracamy x+1 i będzie...
x+1=x−3...
to skąd jest 1
17 sty 20:31
Wojtek: droga Kasiu
| | x+1 | |
gdy skrócimy |
| przez (x+1) |
| | (x−3)(x+1) | |
to zostanie nam tam u góry 1 i wtedy ułamek ma postać:
| 1 | |
| od tego wyszedłem  |
| x−3 | |
17 sty 20:34
KASIA.: yhym... ok teraz wychodzi... i podstawiam miejsca zerowe do wzoru ..a(x−x1)(x−x2) ?
17 sty 20:37