zajme wam chwilę
Spaz: hej może mi ktoś to przypomnieć? bo nie pamiętam czy tak można czy nie:
i z tego wolno mi odczytać nierówność czy nie? bo przy zerze na pewno...
17 sty 18:50
Godzio:
Nie wolno
17 sty 19:01
Trivial: Jak chcesz odczytać?
17 sty 19:02
Spaz: a bo ja wiem?
wiem że coś takiego było ale chyba z zerem bo któreś musiało być wtedy zerem.
to weźcie pomóżcie z tym bo nie pamiętam co dalej:
2cos2x>1+ sin2x
17 sty 19:13
Eta:
dla nierówności:
2cos
2x > 1 + sin2x
z bardzo przydatnego wzoru:
zatem: 2cos
2x = cos2x +1
cos2x +1 > 1 + sin2x
cos2x > sin2x
teraz możesz odczytać rozwiązania z wykresów
17 sty 19:25
Spaz: ooo.... wielkie dzięki. nawet nie wiedziałem o takim wzorze. serio wielkie dzięki
17 sty 19:27
Eta:
Jest jeszcze drugi taki:
17 sty 19:30
Eta:
Proste wyprowadzenia:
| | x | | x | | x | |
cosx +1= cosx + cos0= 2 cos |
| *cos |
| = 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 sty 19:32
Spaz: jak widzę i tak myślę to jest z 1 trygonometrycznej i z funkcji na połowę kąta, tak?
17 sty 19:33
Eta:
też tak można
17 sty 19:34
Spaz: i teraz będzie o wiele milej jak przynajmniej raz zobaczyłem ten wzór

to będę o nim pamiętał.
dziękuje bardzo
17 sty 19:35
Eta:
17 sty 19:41