Ciągi
Andrew: W ciągu arytmetycznym różnica między wyrazem drugim i ósmym wynosi 5, a suma czwartego i
piątego równa się 6. Oblicz S15 tego ciągu
17 sty 18:20
Bury:
Jeśli dana jest róznica ciągu arytmetycznego r i suma s dwóch kolejnych wyrazów tego ciagu:
a
k + a
k+1 = s, to suma n początkowych wyrazów tego ciagu wyraża się wzorem
| | 1 | |
Sn = |
| n(s + r(n − 2k)) |
| | 2 | |
| | a2 − a8 | | 5 | | 5 | |
Np.: r = |
| = |
| = − |
| i s = a4 + a5 = 6, k = 4, n = 15 |
| | 2 − 8 | | 2 − 8 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
S15 = |
| *15*(6 − |
| *(15 − 2*4)) = |
| |
| | 2 | | 6 | | 4 | |
6 sie 22:49
Janek191:
Inny sposób:
a
2 − a
8 = 5 ⇒ a
1 + r − ( a
1 + 7r) = 5 ⇒ −6r = 5 ⇒
a
4 + a
5 = 6 ⇒ (a
1 + 3r) + (a
1 + 4r) = 6 ⇒ 2 a
1 + 7r = 6 ⇒
| | 5 | | 35 | |
⇒ 2 a1 = 6 − 7*(− |
| ) = 6 + |
| ⇒ |
| | 6 | | 6 | |
| | 71 | | 5 | | 71 | | 140 | | 69 | |
a15 = a1 + 14 r = |
| + 14*(− |
| ) = |
| − |
| = − |
| |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
więc
| | 71 | | 69 | | 15 | | 5 | |
S15 = 0,5*( a1 + a15)*15 = 0,5*( |
| − |
| )*15 = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
7 sie 08:45