pochodne
karolina: proszę o sprawdzenie :
| | x2 | | x(2−3x) | |
czy pierwsza pochodna funkcji f(x)= |
| jest równa |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
17 sty 18:19
karolina: tylko sprawdzić?
17 sty 18:38
karolina: mógłby ktoś rzucić okiem?
| | −6x3 + 11x2 −8x +2 | |
druga pochodna będzie wynosić |
| |
| | (1−x)4 | |
wydaję mi się że chyba nie tak?
17 sty 19:01
tom: pierwsza pochodna w liczniku ma byc x(2−x), masz tam −x2*(1−x)`= −x2*(−1)
17 sty 23:26
xyz: f(x)'=2x(1−x) − x2(−1)/(1−x)2 = 2x−2x2+x2/(1−x)2 = 2x−x2/(1−x)2 = x(2−x)/(1−x)2
druga pochodna:
f(x)'= 1(2−x)−x/−2 = 2−x−x/−2 = 2−2x/−2= −2x−2*(−2)/4= −2x+4/4 = −x+2/2
Tak mi się wydaje.
18 sty 17:09