Pochodna z definicji
Baśka: Witam,
potrzebuję żeby ktoś powiedział mi jak liczyć pochodną z definicji takiego wyrażenia:
f(x) = sin(3x)
potrafię zacząć ale nie wiem jak należy to przekształcić, proszę o pomoc! :
f'(x) = limx→x0 sin(3x)−sin(3x0)x−x0 = ...................
17 sty 18:13
Godzio:
mogę użyć h ? zamiast tego x − xo ?
17 sty 18:13
Trivial: Nie

!
17 sty 18:14
Trivial: z tym x
0 nie będzie tu ani trochę wygodnie.
17 sty 18:14
Baśka: Jasne; nieistotne jakie oznaczenie ważne żeby było pokazane jak tego sinusa zmienić w coś
"jaśniejszego"
17 sty 18:23
Trivial: Z h jest prosto pokazać.
17 sty 18:24
Godzio:
Trivial potwierdź jeśli możesz
| | α + β | | α − β | |
Skorzystam ze wzoru na różnicę sinusów: sinα − sinβ = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | sin(3x) − sin(3xo) | |
limx→xo |
| = |
| | x − xo | |
| | | | 3x + 3xo | | 3x − 3xo | | 2cos |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
limx→xo |
| = |
| | x − xo | |
| | | | 3x + 3xo | | 3x − 3xo | | 3cos |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
limx→xo |
| = |
| | | |
| | 3x + 3xo | |
limx→xo3cos |
| → 3cos(3xo) |
| | 2 | |
f'(x) = 3cos(3x)
17 sty 18:28
Baśka: w takim razie nauczę się liczyć pochodne z 'h' a nie x−x
0 
Dlaczego napisałeś Nie

! ? myślałam że to ktoś złośliwie "anulował" moją prośbę o pomoc.
17 sty 18:29
Godzio:
Ja myślałem że to "Nie

" tyczy się tego czy mogę zastosować "h"
17 sty 18:30
Trivial: Godzio, jest OK.

Tylko, że masz skończyć na x, a nie x
0.
17 sty 18:32
Trivial: To było NIE

złośliwca.

Dzisiaj jestem złośliwy. <:
17 sty 18:33
Godzio:
Ale jeśli x → xo to na końcu nie powinno się podstawić w miejsce x, xo ?
17 sty 18:33
Trivial: A, skończyłeś na x, czyli jest w ogóle dobrze.
17 sty 18:33
Trivial: Z h liczy się podobnie, tylko bez tego wzoru trygonometrycznego.
17 sty 18:36
Baśka: Proszę o wyjaśnienie dlaczego przy trzecim limesie od góry jest 3cos skoro wyżej jest 2cos

Czy całe równanie zostało pomnożone razy
32 ? bo w mianowniku też zmaterializowała się
jakaś dwójka.
I czy wzór na sumę sinusów jest dobrze napisany? bo ja mam u siebie że :
sinα − sinβ = 2sin
α−β2 cos
α+β2
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
17 sty 18:42
Trivial:
1. tak.
2. tak.
17 sty 18:43
Godzio: wzór jest ten sam tylko sin z cos zamieniony
co do 2:
| | 1 | |
2 = |
| −− to zostało zastosowane |
| | | |
co do 3:
17 sty 18:43
Baśka: skoro z h jest łatwiej to bardzo proszę podajcie tę wersję; wolałabym na kolokwium zrobić mniej
błędów niż żeby zadowolić nauczycielkę jakimiś oznaczeniami.
17 sty 18:44
Zen64:
Najlepiej liczyć na dotacje z funduszów na psychiatrię i telewizję.Przynajmniej do
czasu!
17 sty 19:02
Trivial: Z h nie jest łatwiej poza tym wzorem na początku.
17 sty 19:03