Rozwiąż równania i 2log9x +9logx3 = 10
abananesko: Pomóżcie
Rozwiąż równania 2 16x − 24x − 42x−2=15 i 2log9x +9logx3 = 10
17 sty 18:07
dero2005:
2*16x − 24x − 42x−2 = 15
2*24x − 24x − 24x * 2−4 = 15
24x(2−1−2−4) = 15
24x*1516 = 15 |*16
24x * 15 = 240 |: 15
24x = 16
24x = 24
4x = 4
x = 1
17 sty 18:23
Andrew: dzięki, a to drugie mialo byc : 2log9x + 9logx3=10
17 sty 18:31
Eta:
2) założenia: x >0 i x≠ 1
| | 1 | |
log9x= log32 (x )= |
| log3x
|
| | 2 | |
podstaw za log
3x = t , t≠ 0
i rozwiąż ...........
17 sty 18:40
Andrew: no dzięki

juz teraz sobie poradze
17 sty 18:44