wyrażenia wymierne
karolina: | | (x3−x2−x+1)(x−2) | |
Wyrażenia |
| sprowadź do najprostszej postaci, a |
| | ( x2−3x+2)(x2+3x+2 | |
następnie oblicz wartość tego wyrażenia dla x=
√3−1. Wynik obliczeń zapisz w postaci a+b
√c,
gdzie a,b,c są liczbami wymiernymi
17 sty 18:05
Godzio:
| (x + 1)(x − 1)2(x − 2) | |
| = ... skracaj o podstaw |
| (x − 1)(x − 2)(x + 1)(x + 2) | |
17 sty 18:09
karolina:
17 sty 18:10
Mike: poskracja to maksymalnie teraz, a potem za "x" podstaw √3−3 .
17 sty 18:11
Thor: licznik dla pierwiastka −1 po uproszczeniu Hornerem (x+1)(x+2)(x−1)2
mianownik w postaci iloczynowej (x−1)(x−2)(x+2)(x+1)
po skróceniu
(x+1)/(x−2) dla x=√3−1
−1/2−1/2√3
17 sty 18:15
Thor: ups ...
(x−1)/(x+2) jasne...
17 sty 18:17
karolina: rozumiem tylko jak to tak zrobię to póxniej koncowy wynik nie chce wyjść
17 sty 18:22
karolina: | | 5 | | 3 | |
ma być wynik |
| − |
| √3 |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 18:24
karolina:

x do potęgi 6*x do potęgi 3/x do potęgi 9; x do potęgi 6 ; (x do potęgi 2*x )
8 wrz 17:16
karolina: dla x=−2
8 wrz 17:18
karolina: nie kumam tego

8 wrz 17:21