tak jak napisalem
cris: mam pytanko czyjak zamieniam w funkcji kwadratowej z postaci ilooczynowej na kanoniczna
to najpierw muszę to zamienic na postac ogolna? z gory dzieki
29 sty 13:20
Marcin: tak
29 sty 13:28
Jakub: Najczęściej właśnie tak się robi. Masz iloczynową, zamieniasz na ogólną i dopiero później
na kanoniczną. Po prostu najpierw wymnażasz nawiasy, upraszczasz a później masz wzory na
postać kanoniczną.
Można tego nie robić ale trzeba ostro główkować aby wpaść na coś takiego np.
(x-3)(x-5) = ((x-4)+1)((x-4)-1) = (x-4)2-1 i masz kanoniczną.
Tak na siłę wymyśliłem przykład, że się da, ale nie widziałem nigdy aby ktoś tak robił.
Ja też tak na ogół nie robię.
29 sty 13:34
cris: dzieki
29 sty 13:49
Bogdan:
Dzień dobry.
Dość prosto i bez potrzeby wyznaczania postaci ogólnej (z łatwymi rachunkami).
Postać iloczynowa f(x) = a(x - x1)(x - x2),
x1, x2 to miejsca zerowe
Wierzchołek paraboli W = (xw, yw),
Postać kanoniczna f(x) = a(x - xw)2 + yw
1. Obliczamy xw z zależności: xw = (x1 + x2) / 2
2. Obliczamy yw wstawiając obliczone xw w miejsce x w postaci iloczynowej.
Np. f(x) = 2(x - 5)(x + 1), x1 = 5, x2 = -1
1. xw = (5 - 1)/2 = 2
2. yw = f(2) = 2 * (2 - 5) * (2 + 1) = -18
Odp.: postać kanoniczna: f(x) = 2(x - 2)2 - 18
29 sty 15:40