Wielomiany
karolina: Wielomian W(x) = (a2−4)x4+(a−2)x3+x2+x+1 jest wielomianem stopnia trzeciego zatem:
A. a=−2
B. a=0
C. a=2
D. a=4
Proszę o wytłumaczenie tego
17 sty 17:49
Godzio:
a = −2
(4 − 4)x4 + (−2 − 2)x3 + x2 + x + 1 = −4x3 + x2 + x + 1 −− pasuje
B i D −− wielomian 4 stopnia
C − (4 − 4)x4 + (2 − 2)x3 + x2 + x + 1 = x2 + x + 1 −− 2 st.
17 sty 17:53
Eta:
jeżeli W(x) jest stopnia trzeciego to:
dla współczynnika przy x4 i współczynnika przy x3
zachodzi :
a2−4=0 i a−2 ≠0
(a=2 v a= −2 ) i a ≠ 2 => a= −2
odp: A)
17 sty 17:55
Thor: Tłumaczenie :
stopnień wielomianu zależy od najwyższej znajdującej się w wielomianie potęgi przy x. więc
jeżeli warunkiem jest wielomian 3go stopnia nawias (a2−4) przy najwyższej potędze x musi być
zerowy więc
a2−4 = 0
a2 =4
a=2 lub a=−2
przy czym nawias przy x3 musi być niezerowy
a−2≠0
a≠2
z 2 powyższych równań wynika, że a=−2 wiec odp A
17 sty 17:55
Eta:
17 sty 17:56
Thor:
17 sty 17:59
karolina:
17 sty 18:52