funkcja kwadratowa
Monikka3108 prosze o pomoc: Podaj wymiary prostokąta o obwodzie 24cm, który ma najkrótszą przekątną.
nie wiem jak sie do tego zadania zabrac

przez tą przekątną
17 sty 17:48
Trivial:
1. Narysuj.
2. Wyraź przekątną tylko przy użyciu boków prostokąta.
3. Uzależnij jeden bok od drugiego.
4. Podstaw, wylicz funkcję, znajdź minimum.
5. Ciesz się i raduj.
17 sty 17:53
Monikka3108 prosze o pomoc: a za pomocą obliczen

mam obliczy p?q?
17 sty 17:53
Monikka3108 prosze o pomoc: trivial a powiedz mi tylko jeszcze jedną rzecz
17 sty 17:54
Trivial: Tak

?
17 sty 17:55
Monikka3108 prosze o pomoc: x2 + y + 4=0
x2 + y2 + 4y + 3=0
x2=−y−4
−y − 4 +y2 + 4y +3=0
y2 + 3y −1=0
i co dalej mam z tym zrobic?
17 sty 17:56
Trivial: Jeżeli przekształcenia są poprawne to liczysz deltę i wyznaczasz y. Traktuj y jak x.
17 sty 17:57
Monikka3108 prosze o pomoc: więc równianie jest sprzeczne, dobrze dziękuje o to mi chodziło
17 sty 17:58
Trivial:
Zaraz sprawdzimy.

d − przekątna
a,b,d > 0
2(a + b) = 24
a + b = 12
b = 12 − a
d
2(a) = a
2 + b
2 = a
2 + 12
2 − 24a + a
2 = 2a
2 − 24a + 144
d osiąga minimum dla a = p.
a = 6
b = 6.
Jest to kwadrat!
17 sty 18:05
Monikka3108 prosze o pomoc: dziękuje

czyli "p" było do obliczenia
17 sty 18:07
Trivial: Zadanie prawdopodobnie przewiduje jeszcze sprawdzenie, czy d
2(6) nie jest czasem ujemne.
17 sty 18:09
Trivial: Bo jeżeli jest to mamy problem.

(ale tu nie jest)
17 sty 18:09
Monikka3108 prosze o pomoc: wszystko dobrze Ci wyszło a jeszcze chciałam Cie zapytac
co oznacza a,b,d>0
17 sty 18:09
Trivial: Założenia. a, b, d jako długości odcinków muszą być większe od zera.
17 sty 18:11
Monikka3108 prosze o pomoc: aha no tak
17 sty 18:11
Monikka3108 prosze o pomoc: ogólnie całe rozwiązanie rozumiem tylko dlaczego podnieślimi do kwadratu:
a2 + b2 ?
17 sty 18:17
Trivial: To twierdzenie pitagorasza jest.
17 sty 18:18
Monikka3108 prosze o pomoc: teraz to już w ogóle wszystko wiem

heheh

dzięki bardzo
17 sty 18:21
Trivial:
17 sty 18:23