wyznacz dziedzine funkcji logarytmicznej
Anett: Wyznacz wartosci parametrów a i b we wzorze funkcji f(x)=log2(ax+b), jesli wiadomo ze punkty
A(1,3) oraz B(5,4) nalezą do wykresu funkcji f . Wyznacz dziedzine funkcji f.
17 sty 17:40
Thor: f(x)=log2(ax+b) << do tego wykresu wstawiasz wsp. punktów i robisz układ równań
3=log2(a+b)
4=log2(5a+b)
(3=log2 8 , 4= log2 16)
po rozwiązaniu
a=2
b=6
wzór po podstawieniu a i b
f(x)=log2(2x+6)
D:
2x+6>0 z własności logarytmów
x∊(3,+∞)
17 sty 17:48
Anett: Oblicz: /−−> kreska ułamkowa
a) z=3
x−10
y, jeśli x=2/log3 i y=1/log
210
b) z=8
x+7
y, jeśli x=1/3log
52 i y=2/log
37
Z góry dzięki
17 sty 18:03
barbara: log(16−x2)+3xx+2
4 lis 12:23
barbara: wyznacz dziedzinę funkcji
4 lis 12:24