całunia
krystek: ∫ 4−x2+√x
17 sty 17:19
krystek: t= √x
dt=12√x
2dt=dx√x
robie takie podstawienie, ale nie bardzo wie jak to dalej wyprowadzić
17 sty 17:22
Godzio:
4 − x = (2 − √x)(2 + √x)
17 sty 17:23
krystek: podstawia w ten sposób ale coś mi nie wychodzi wynik:
17 sty 17:41
Trivial:
17 sty 17:41
Trivial: Operacja skracania ułamków działa także w całkach.
17 sty 17:42
Trivial: poza tym źle podstawiłeś. Podstawienie nie jest tutaj w ogóle potrzebne.
17 sty 17:42
krystek: ∫ 2−t dt = 2t −
12t
2
po podstawieniu za t wynik wychodzi nie poprawny
17 sty 17:48
krystek: hehe w sumie to fakt ze podstawienie nie jest potrzebne wprowadziło w błąd polecenie do
zadania
17 sty 17:49
Godzio:
po skróceniu:
| | 2x3/2 | |
∫2dx + ∫√xdx = 2x + |
| + C |
| | 3 | |
17 sty 17:50
Trivial: Pamiętaj, że dx i dt jest ważne. Trzeba to wyliczyć, dopiero potem można podstawić.
17 sty 17:50