matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..;.;
Hania:
ile wyrazor ciagu a
n
=
n+15
n
jest liczbami calkowitymi?
17 sty 17:17
ICSP:
n + 15
n
15
15
=
+
= 1 +
Aby wyraz ciagu był liczba naturalna wtedy
n
n
n
n
wynik drugiego ułamka musi być liczbą naturalną.
15
bedzie liczba naturalna dla n = 1, n = 3, n = 5. n = 15. Odp 4 wyrazy.
n
17 sty 17:19