zadaniee
aniaaa: pomóżcie prosze

rozwiąż równania
a)(x−3)
2 − 4(x+2)=25
b) (x+6)(x−5)=−24
c) (x−1)
2 = (2−3x)
2
d) x
2 − 1 = 2(x−1)
17 sty 17:12
bart: wymnazasz, przenosisz na lewa strone i delta.. nigdzie nie bedziesz miala wikeszego stopnia niz
2
17 sty 17:15
aniaaa: wlaśnie tak robiłam ale nic mi nie wychodzi
17 sty 17:17
Trivial: No to musisz się bardziej postarać.
17 sty 17:18
bart: lubie to!

ale nie robisz (x−3)
2=x
2−9
17 sty 17:19
aniaaa: może pomoglibyście mi jeden przyklad zrobić
17 sty 17:20
Trivial: Ale tu nie ma nic trudnego. Podstawić do wzoru.
17 sty 17:21
Trivial: Napisz jak robisz, wyłapiemy błędy.
17 sty 17:23
Wojtek: (x−3)2−4(x+2)=25
x2−6x+9−4x−8=25
x2−10x−39=0
Δ=100+4*39
Δ=256
x1=−3 x2=13
17 sty 17:24
ICSP: 9 − 8 − 25 = −39
17 sty 17:25
Trivial: Tak.
17 sty 17:26
ICSP: x2 − 10x − 24 = 0 ⇔ x = 12 v x = −2
17 sty 17:27
Wojtek: e... odjąłem 6 przy x, źle jest:
x
2−10x−24=0
Δ=100+4*24
Δ=196
x1=−2 x2=12

teraz chyba dobrze
17 sty 17:28
Thor: a) (x−3)2 − 4(x+2)=25
x2−6x+9−4x−8−25=0
x2−10x−24=0
Δ=100+4*24=196
√Δ=14
x1=(10+14)/2=12
x2=(10−14)/2=−2
b)(x+6)(x−5)=−24
x2+x−30+24=0
x2+x−6=0
Δ=1+24=25
x1=(−1+5)/2= 2
x2=(−1−5)/2=−3
c)(x−1)2 = (2−3x)2
x2−2x+1=4−12x+9x2
x2−2x+1−4+12x−9x2=0
−8x2+10x−3=0
Δ=100+96=196
x1=(−10−14)/−16=24/16=3/2
x2=(−10+14)/−16=−4/16=−1/4
d)x2 − 1 = 2(x−1)
x2 − 1−2x+2=0
x2−2x+1=0
Δ=0
x0= 1
17 sty 17:32
aniaaa: a to b jak zrobić
17 sty 17:33
aniaaa: dzięki
17 sty 17:33
Thor: postaraj się jedynie sprawdzić rozwiązanie
17 sty 17:35
Thor: c)blad pff.
x1=1
x2=3/2
jak zwykle na szybkiego sie pomyle
17 sty 17:39