bryły
jolka: oblicz pole powierzchni całkowitej stożka o objętości 96π cm
3 wiedząc że wysokość stożka jest
o 2 cm. większa od promienia podstawy.
no więc zaczęłam tak"
h=x+2
r=x
96π=1/3πx
2(x+2)
i z tego mi wyszło
x
2(x+6)=288 no i nie wiem co mam z tym zrobić. będę wdzięczna za pomoc
17 sty 17:02
bart: x=r
r
3+2r
2−288=0 to mozesz podzielic przez (r−6)
17 sty 17:09
bart: P
p=πr(r+l) gdzie l=
√H2+r2
17 sty 17:10
Wojtek: skąd masz 2x2?
po mojemu to powinno być r3+6r2−288=0
17 sty 17:11
bart: to moze inaczej.. skad 6?
17 sty 17:14
Wojtek: x
2(x+6)=288
to jak pomnożysz jedno z drugim w nawiasie przez x
2 to wychodzi x
3+6x
2
ale może dalej śpie
dzisiaj i nie widzę jak to rozumowałeś
17 sty 17:17
jolka: hehe czyli jak mam takie coś:
r3+6r2−288=0 to co dalej?
17 sty 17:19
Wojtek: nie mam zielonego pojęcia
17 sty 17:20
bart: ale przeanalizuj od poczatku,, to ona popelnila blad i powinno byc (x+2)
17 sty 17:22
Wojtek: no więc w ten sam sposób udowodniłeś mi że muszę się iść przespać

, przepraszam za
zamieszanie
17 sty 17:25
jolka: no ale jak mam:
96π=13πx2(x+2)=>pi się skracają
96=13x3+2x2 /3
288=x3+6x2
gdzie tu jest błąd?
17 sty 17:27
17 sty 17:30
bart: nie

jest tak :
| | x3+2x2 | |
96= |
| a to jest roznica  |
| | 3 | |
17 sty 17:31
bart: wumnazasz caly nawias a nie tylko pierwszy wyraz
17 sty 17:32
jolka: czemu?
17 sty 17:32
jolka: skoro tak to co dalej? heheh
17 sty 17:33
bart: r3+2r2−288 podziel przez r−6
17 sty 17:43
jolka: ok, a mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego

17 sty 17:45
bart: bo nie umiesz rozwiazac rownania r
3+2r
2−288=0
Musisz miec wielomian drugiego stopnia, by moc uzyc delty

a dla r=6 wielomian nasz rowy jest zero, co oznacza ze dzieli sie on przez r−6
17 sty 17:46
jolka: ok dziękuje bardzo

bardzo bardzo
17 sty 17:49
Godzio:
dla 3 stopnia zdaje się też jest delta, wzory Cardano czy coś takiego
17 sty 17:51
bart: Godzio, nie szpanuj
17 sty 17:58