,,,
pomocy!: mam kilka zadan, ktore sprawiaja mi klopot.
zad1
dane jest równanie prostej k. podaj miare kąta nachylenia tej prostej do osi OX, jeśli:
a)k:y=x−1
b) k:y=√3x+ √2
c) k: y=−x+2
zad2
wyznacz równanie kierunkowe prostej k przechodzącej przez punkt O i nachylonej do osi OX pod
kątemα, jesli:
a) P(0,0), α=135stopni
b)P(0,6) α=30stopni
c) P(3, −4) α=45stopni
17 sty 16:08
ICSP: Zad1.
a = tgα − gdzie a jest współczynnikiem kierunkowym a α kątem nachylenia.
17 sty 16:11
ICSP: Drugie − najpierw obliczasz współczynnik a ze wzoru który wyżej podałem a poźniej obliczasz
współczynnik b wstawiając współrzędne punktu. P.S. prosta przechodzi przez punkt o czy p?
17 sty 16:14
pomocy!: przez p
17 sty 16:16
ICSP: Już sobie sam poradzisz bez problemu myśle.
17 sty 16:17
pomocy!: mógłbys pokazac jak zrobic 1 przyklad w 1 zadaniu?
17 sty 16:27
pomocy!:
17 sty 17:13
ICSP: Już robie.
17 sty 17:14
ICSP: y = x − 1
a = 1
b = −1
a = tgα ⇔ 1 = tgα − patrze do tablic matematycznych i odczytuje żę tg przyjmuje wartość równą 1
dla α = 45◯.
17 sty 17:15
pomocy!: a w 2 podpunkt a mam tak ale w odp jest inaczej
tg135=−1,11
y=a(x−xp)+yp
y= −1,11(x−0) +0
y= −1,11x
zle robie?
17 sty 18:08
dero2005:
Zad 2 a)
tg 135 = −1
y = a(x−xP) + yP
y = −1(x − 0) + 0
y = −x
b)
a = tg 30 = √33
y = a(x−xP) + yP
y = √33(x − 0) + 6
y = √33x + 6
c)
a = tg 45 = 1
y = 1(x − 3) − 4
y = x − 7
17 sty 19:29