Zasady zachowania energii
David: Siatkarka wybiła piłkę o masie 280 gram pionowo w górę.Piłka wzbiła się na wysokość 15
metrów.Oblicz jej energię kinetyczną i potencjalną dla wysokości 5 metrów.
17 sty 15:51
David:
17 sty 16:13
David: Proszę
17 sty 16:37
Trivial:
Nie wydaje mi się, aby energia kinetyczna piłki była tu wyznaczalna.
Ep = mgh.
17 sty 16:52
bart: Epmax=Ec=0,28*10*15=42J
Ec=Ep+Ek
42J=0,28*10*5J+Ek
Ek=42J−14J=28J
ODP Ek=28J Ep=14J
17 sty 16:54
Trivial:
Jednak jest wyznaczalna.

m = 280 g
h
1 = 15 m
h
2 = 5 m
E
K na wysokości 15 metrów = 0
Czyli cała energia to E
P = mgh
1
Na wysokości 5 metrów:
E
P = mgh
2
E
M = E
P + E
K
mgh
1 = mgh
2 + E
K
E
K = mg(h
1 − h
2)
17 sty 16:55
Trivial: o bart
17 sty 16:55
bart: jw
17 sty 16:55
Trivial: Trzeba było mówić, że rozwiążesz, to bym się nie męczył.
17 sty 16:56
bart: o Trivial
17 sty 16:56
bart: o kurde.. zeby Ci sie mozg nie przegrzal przez takie zadanie
17 sty 16:57
Trivial: No bo się zastanawiałem, skąd wziąć czas.

I stwierdziłem, że to niemożliwe, ale zdanie
zmieniłem.
17 sty 16:58
bart: czas i energia ?
17 sty 16:59
Trivial:
baart, dostałem 4.5 z kolosa z fizyki. Woooah ~~~ Zdam.
17 sty 16:59
Trivial: tak. czas.
17 sty 16:59
David: dzięki serdeczne
17 sty 16:59
bart: oo gratuluje

z fal i drgan?
17 sty 17:00
bart: ale czas czego?

po co on?
17 sty 17:00
Trivial: Nie, nie pamiętam z czego to było...

Ale dzisiaj było wesoło na falach.
17 sty 17:00
Trivial: No nie wiem. Czas zawsze się przydaje.
17 sty 17:01
bart: ano mozna bylo wilyczyc
czemu wesolo?
17 sty 17:04
Trivial: No teraz to wszystko można wyliczyć, ale ja chciałem wyliczyć energię z czasu!
17 sty 17:05
bart: poka jak
17 sty 17:11
Trivial: Nie, to teraz nie ma sensu. ;>
17 sty 17:15
bart:
17 sty 17:16
Trivial: :(
17 sty 17:17
bart: no ej.. moze mi sie przyda
17 sty 17:18
Trivial: Z pewnością nie.

To byłoby kombinowane na maksa, a na końcu mogłoby się przeistoczyć w
równanie 0=0. Już nie raz tak było w moich genialnych przekształceniach fizycznych.
17 sty 17:23
bart: przez te Twoje calki, pochodne itd, zapominasz o tych wzorach z dziecinstwa
17 sty 17:33
Trivial: Nie można zapomnieć czegoś, czego się nie wiedziało.
17 sty 17:36