Zadanie na indukcję matematyczną. Podzielność przez 10.
kaczy: Stosują zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
22n− 6 jest podzielna przez 10.
17 sty 15:50
Vax: Rozumiem, że należy to wykazać dla n>1, łatwiej to udowodnić nie korzystając z indukcji, mamy
wykazać:
22n == 6 (mod 10)
Co jest równoważne:
{ 22n == 6 (mod 2)
{ 22n == 6 == 1 (mod 5)
1 kongruencja jest oczywiście prawdziwa, w drugiej korzystając z Twierdzenia Eulera mamy:
24 == 1 (mod 5)
Oczywiście 2n dla n>1 jest liczbą podzielną przez 4, więc naszą kongruencje możemy podnieść
do pewnej potęgi otrzymując:
22n == 1 (mod 5)
qed.
Pozdrawiam.
18 kwi 22:46
rączszka:
{ 2
2n == 6 (mod 2)
{ 2
2n == 6 == 1 (mod 5)
Hmm skąd Ci się wziął ten układ? Tak z ciekawości pytam
18 kwi 22:51
Vax: Wynika on z Chińskiego Twierdzenia o resztach, jeżeli mamy kongruencje:
a == b (mod m*n) gdzie NWD(m,n)=1 to jest ona równoważna:
{a==b (mod m)
{a==b (mod n)
Pozdrawiam
18 kwi 22:54
rączszka: Dobra, widzę że muszę się podszkolić, bo nie mam pojęcia co to jest chińskie twierdzenie o
resztach

Trochę masakra
18 kwi 22:57
Jack:
bo to tw. z pewnością nie z poziomu szkoły średniej

MOżesz spróbować udowodnić standardowo −
może się uda
18 kwi 23:01
rączszka: No właśnie ja już na 1 roku studiów i pierwszy raz słyszę o takim twierdzeniu

Ale spróbuję to indukcyjnie, jak mi coś wyjdzie to wrzucę.
18 kwi 23:13
Jack:
hmm pewnie lada moment usłyszysz − ja to miałem na II sem. logiki (przy klasach równoważności)
18 kwi 23:15
Vax: Nie przejmuj się nazwą, ja uczęszczam do 2 klasy gimnazjum i je zrozumiałem, więc spokojnie

Pozdrawiam.
18 kwi 23:16
rączszka: Vax, naprawdę chodzisz do 2 gimnazjum? Aż mi się nie chce wierzyć
18 kwi 23:19
rączszka: Coś mi tu chyba nie pasuje.. Jak sprawdzam indukcyjnie dla n=1, to jest 2
2n−6=10 a, czyli
2
2−6=10a
−2=10a
A chyba a powinno być liczbą naturalną
18 kwi 23:37
Vax: Dlatego zauważ, że napisałem w swoim pierwszym poście, że raczej chodziło o wykazanie tego dla
n>1

Pozdrawiam.
18 kwi 23:41
rączszka: No właśnie, bo coś mi tu nie pasowało
W każdym razie przy założeniu 2
2n−6=10 a dla
n+1 mamy:
2
2n+1−6=2
2n*2−6=(2
2n)
2−6 =
= (2
2n−
√6)(2
2n+
√6) = (10a−6−
√6)(10a−6+
√6)=
= (10a−6)
2−6 = 100a
2−120a+36−6 = 100a
2−120a+30
a to widać, że dzieli się przez 10
Mam nadzieję, że nie piszę samych bzdur
18 kwi 23:46