ciagi liczbowe
Danielos-szczecin: 2. Między liczby 22 i (−3) wstaw cztery liczby tak, aby razem tworzyły ciąg arytmetyczny.
3. Ciąg 14, 11, 8, 5,… jest arytmetyczny. Znajdź 10−ty wyraz oraz sumę 10−ciu wyrazów tego
ciągu.
4. Oblicz sumę dwudziestu początkowych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają
resztę 2.
takie 3 zadanka
17 sty 15:25
Eta:
1/ 22,
22+r, 22+2r, 22+3r, 22+4r, −3
a
1= 22 a
6= −3
a
6−a
1= 5r => 5r= −25 =>
r= −5
zatem, szukane liczby to:
17, 12, 7, 2
2/ a
1=14 , r= −3
a
10= a
1 +9r =.......
| | a1+a10 | |
S10= |
| *10=..........
|
| | 2 | |
3/ mamy ciąg takich liczb: 7, 12, 17, ....... gdzie a
20= a
1+19r=......
a
1= 7 r= 5
| | a1+a20 | |
S20= |
| *20=.......
|
| | 2 | |
dokończ rachunki
17 sty 16:02