jak przekształcić ten wzór x/y=f/y - f zeby na konie powstało równanie 1/x + 1/y
IGA: | | f | |
jak przekształcić ten wzór xy= |
| . |
| | y−f | |
zeby na konie powstało równanie
1x +
1y=
1f
17 sty 15:25
Agata: to na początek odwracasz obydwie strony do góry nogami
y/x=y−f/f
17 sty 15:36
Agata: teraz prawą stronę rozbijasz na dwa ułamki czyli
y/x= y/f−f/f
17 sty 15:38
Agata: a teraz już pikuś− f/f to przecież jeden
zatem wystarczy wszystko podzielić przez y
1/x=1/f−1/y
a teraz tylko przenieść na drugą stronę i już

koniec
17 sty 15:39