funkcje
Kasia: Dana jest funkcja f(x) = 2
x.
a. Narysuj wykres funkcji h(x) = f(x − 4).
b. Narysuj wykres funkcji g(x) = f(−x)
c. Wyznacz wszystkie wartości x, dla których f(3x
2 + 7x) ≤ f(3x).
Pomoże ktoś w tym zadaniu
17 sty 15:21
Kasia: ktoś chętny do pomocy?
17 sty 16:23
Natalia: hej

widze ze robisz te same zadania co ja

moze wymienimy sie odpowiedziami

17 sty 16:46
Wojtek: narysuj sobie f(x)
teraz zrób symetrię względem osi y i masz g(x)

z reszta się zastanawiam
17 sty 16:53
Natalia: tylko ze nie wiem wlasnie jak narysowac ta f(x) bo nie umiem wyliczyc z tego nic..
17 sty 16:56
Natalia: a masz to zadanie:
4.dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. funkcja ta osiaga wartosci ujemne w przedziale
(−4,6) zas do jej wykresu nalezy punkt P(−1,−18) wyznacz wspolczynniki a b c.
17 sty 16:58
Wojtek:

tak ostro w gorę zaczyna się dla x=4 i jest to wartość 1, jest to wykres h(x)
17 sty 16:59
Wojtek: f(x) najprościej jest dla x=1, x=2 i dalej jest coraz szybciej do góry, a dla 0 =1, dl a dla
x<0 wykres stopniowo maleje do 0, wykres h(x) jest to samo tylko przesunięcie o 4 w prawo
17 sty 17:01
Wojtek: to 4 zadanie:
skoro f(x) jest ujemne w przedziale(−4,6) to te liczby to miejsca zerowe funkcji
teraz układ 3 równań
(−4)
2*a+(−4)*b+c=0
6
2*a+6*b+c=0
(−1)
2*a+(−1)*b+c=−18
te trzy równania w jednej klamerce, to trzecie liczymy z punktu który jest podany w zadaniu
17 sty 17:06
Natalia: tak i jak obliczyc c

prosze o dokonczenie
17 sty 17:10
Wojtek: ojej, ale wymagania

możesz sobie metodą podstawiania, lub dodawania stronami

myślę że dasz sobie rade sama,
trzymam kciuki
17 sty 17:14
Natalia: nie czaje

nie umiem tego

sorki hehee

*
17 sty 17:23