funkcje :)
Kasia: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji y = 2x
2 + bx + 3 należy do prostej o równaniu y
= x + 2. Wyznacz liczbę b.
Wyznaczyłam p i q i nie wiem co mam dalej robić. Pomożecie ?

p =
−b4
q = −
b2 − 248
W = (
−b4 , −
b2 − 248)
17 sty 15:18
nikka: Skoro wierzchołek należy do prostej y = x + 2 to podstaw jego współrzędne w miejsce x i y.
Otrzymasz równanie z jedna niewiadomą b.
17 sty 15:23
Kasia: − b2 − 24 = − 2b + 4
nie wiem czy dobrze to liczę i jak to potem zrobić
17 sty 15:31
ICSP: Ską ta 4 się wzieła na końcu?
17 sty 15:32
ICSP: Pozatym to we wzorze jest minus delta więc proponowałbym przy wykonaniu obliczeń wziaść deltę a
nawias.
17 sty 15:34
Kasia: − b2 − 24 = − 2b + 2 tak to am być?
17 sty 15:37
ICSP: | −(b2 − 24) | | −b | |
| = |
| + 2. Mnoże wszystko przez 8 |
| 8 | | 4 | |
−(b
2 − 24) = −2b + 16 Dokończ.
17 sty 15:42
nikka: | | b2−24 | | b | |
− |
| = − |
| + 2 /*8 |
| | 8 | | 4 | |
−b
2 + 24 = −2b + 16
17 sty 15:44
Kasia: b1 = − 2
b2 = 4
dzięki
17 sty 15:50
Bogdan: y=2x^
27 lut 22:28